Укрпошта та Пошта Польщі підписали меморандум про партнерство

17.08.2022

Укрпошта та Пошта Польщі оголосили про поглиблення співпраці. Першим кроком стало підписання двостороннього меморандуму, який передбачає поглиблення співпраці за ключовими напрямками, такими як розвиток електронної комерції, спрощення логістики, митних процедур та оформлення відправлень між Україною та Польщею, створення спільних продуктів, у тому числі з міжнародної доставки та філателістичних випусків.

«Poczta Polska активно підтримує своїх українських колег з початку російської агресії проти України. Поточна геополітична ситуація створює нові рамки для співпраці, яку ми хочемо поглибити та краще координувати. Від цього виграють обидва національні поштові оператори, а також наші клієнти, які живуть по обидва боки кордону», - прокоментував Томаш Здзікот, президент Poczta Polska.

«Укрпошта, як національний поштовий оператор, який представляє інтереси України на світовій арені у сфері поштово-логістичних послуг, цим меморандумом з Поштою Польщі чітко декларує свій намір поглиблювати інтеграцію з європейськими країнами у сфері надання поштових послуг, аби українці могли так само легко і швидко надсилати відправлення за кордон, як вони це роблять у межах України. Бо ми розуміємо, що багато наших клієнтів мають рідних, зокрема в Польщі, з якими підтримують зв’язок. Крім того, для багатьох наших клієнтів експортні продажі на міжнародних майданчиках є єдиним джерелом доходу для їх сімей. Тому Укрпошта спрямовує всі зусилля на зростання ефективності експортних відправлень та на полегшення логістики, чого безперечно вдасться досягти завдяки більш тісній співпраці із Поштою Польщі», - прокоментував генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

Наступним кроком планується впровадження спеціальних логістичних продуктів. Це стане продовженням попередніх ініціатив, які Польща ввела в рамках підтримки України: з поштових відділень Пошти Польщі, що приймають відправлення EMS, можна було безкоштовно відправити своїм рідним в Україну гуманітарну допомогу, обравши продукт EMS вагою до 20 кг. Також з березня по червень Пошта Польщі не стягувала оплату за грошові перекази до України, а також збори за митне оформлення гуманітарних посилок до України.

Спеціальні умови Укрпошти і програма «Посилка з домівки», в рамках якої Укрпошта знизила вартість доставки до Польщі на 70% із 11 березня по 30 червня, вже показали чудовий результат, враховуючи зростання обсягів відправлень з України до Польщі. Польща прийняла найбільшу кількість українських біженців з усіх європейських країн і це відобразилось на збільшенні обороту відправлень між країнами. Так, з початку року (дані за січень—липень 2022 р.) українці відправили до Польщі відправлень загальною вагою 502 тонни порівняно з 34 тоннами минулого року. Виріс також обсяг імпортних відправлень до України, особливо за рахунок збільшення середньої ваги відправлень. Якщо за сім місяців минулого року до України надійшло відправлень загальною вагою 49 тонн, то за такий же час у поточному році – відправлень загальною вагою 613 тонн, тобто в 12 разів більше.

Пошти України та Польщі розпочали роботу над створенням як нових логістичних рішень за спеціальними тарифами для роздрібних клієнтів, що відправляють посилки своїм рідним, так і спеціальних продуктів для e-commerce – для спрощення транскордонної торгівлі між країнами та більш широкого доступу українців до критичних імпортних товарів.

З початку війни Пошта Польщі активно підтримує Укрпошту. Пошта Польщі стала головним транзитним хабом із оброблення міжнародних відправлень Укрпошти. Відправлення від інших пошт світу прибувають на митний склад Пошти Польщі (як літаками, так і автівками), де потім перевантажуються в машини Укрпошти і їдуть до України. Це дозволило із початком війни забезпечувати для українців сталу доставку із більшості країн світу. Окрім імпорту, Пошта Польщі оброблює частину експортних відправлень Укрпошти. Укрпошта машинами везе експорт із України і частину направляє до Пошти Польщі, яка транзитом відправляє посилки літаками та автівками до країн призначення. Саме завдяки підтримці Пошти Польщі Укрпошті вдалося за тиждень із початку війни відновити експортні та імпортні доставки в умовах закритого неба.

Також пошта Польщі однією з перших підтримала поштову блокаду пошти росії та відмовилася приймати посилки із та до країни-агресора.

Крім того, Пошта Польська доставила до України гуманітарну допомогу, зібрану на кошти фонду компанії «Pocztowy Dar», компаній групи «Poczta Polska» та компаній, що тісно співпрацюють з Поштою Польською. Також Пошта Польська перевозила комп’ютерне обладнання для українських учнів, які знайшли прихисток у Польщі, для того щоб вони могли продовжувати навчання онлайн в українській системі освіти.

Пошта Польщі також брала участь в урядовій програмі допомоги Україні: надала в розпорядження державних органів Польщі свої приміщення в поштових навчально-відпочинкових центрах і готелях для працівників, надала транспортні засоби для перевезення громадян України від кордону, пропонувала біженцям роботу, в тому числі посади, що не вимагають знання польської мови. Компанія також передала одному з українських банків сім броньованих автомобілів для перевезення готівки. У березні 2022 р. Пошта Польщі випустила спеціальну поштову марку «Ми з вами!» як вияв підтримки, поваги та солідарності з боротьбою України за свободу та незалежність.