Укрпошта вже виплатила понад 200 млн грн по програмі грошової допомоги від УВКБ ООН

16.05.2022

За місяць через свої відділення Укрпошта виплатила готівкою більше 40 тисяч переказів на понад 200 млн грн з початку дії програми грошової допомоги для переміщених осіб УВКБ ООН, Агентства ООН у справах біженців. Це становить 85% виплат від цих організацій.

Перерахунок коштів відбувався через терміновий поштовий переказ, оскільки ця послуга дозволяє отримати гроші вже через 15 хвилин після відправлення. Одержувачі переказів можуть отримати кошти у будь-якому автоматизованому відділенні Укрпошти без прив’язки до місця проживання. У разі надходження переказу одержувачу коштів надходить СМС-повідомлення з інформацією про відправлений переказ. Щоб отримати кошти одержувачу достатньо звернутися до автоматизованого відділення Укрпошти, надати дані про відправлений переказ та пред’явити документ, що посвідчує особу.

"Завдяки тому, що Укрпошта може надавати послугу термінових поштових переказів, ми можемо швидко забезпечити людей готівкою. А завдяки тому, що Укрпошта має зараз найбільшу мережу працюючих відділень і попри війну продовжує автоматизацію, клієнти можуть отримати гроші і в сільських і в міських відділеннях. За нашою статистикою майже половина клієнтів отримували кошти в день їх надходження, що ще раз доводить необхідність швидко організувати процес видачі фінансової допомоги, і нам це вдається попри складні умови воєнного стану", - прокоментував директор департаменту фінансового бізнесу Укрпошти Олег Кляпко.

УВКБ ООН, Агентство ООН у справах біженців у співпраці з Укрпоштою розпочало цю програму наприкінці березня. На першому етапі планується охопити 360 000 переміщених осіб по всій Україні, щомісячно надаючи 2 220 гривень на людину протягом трьох місяців. Сім’ї зможуть отримати готівку терміновими поштовими переказами через відділення Укрпошти або скористатися адресною доставкою.

Програма грошової допомоги призначена для вимушено переміщених осіб, які не планують залишати територію України та спрямована на підтримку людей, які були змушені тікати через російську агресію, щоб вони змогли задовольнити свої основні потреби, включаючи оренду житла, придбання їжі та предметів гігієни. Ця грошова допомога є частиною підтримки, яку надають УВКБ ООН та партнери.

Наразі відповідно до звіту Міжнародної організації з міграції кожен шостий українець став внутрішньо переміщеною особою, а бойові дії, що тривають, змушують все більше людей залишати свої домівки.

Запис у програму грошової допомоги у пунктах збору даних спочатку розпочався зі Львівської області, зараз документи приймають у Вінницькій, Хмельницькій, Дніпропетровській, Тернопільській, Чернівецькій, Івано-Франківській, Полтавській областях.

Більш детальну інформацію про географічне покриття програми дивіться на сайті УВКБ ООН.

У рамках міжвідомчого реагування, УВКБ ООН працює в тісній співпраці з місцевою владою та гуманітарними партнерами для надання інформації та консультацій щодо захисту населення, надання гуманітарної допомоги, збільшення можливостей прийому та розміщення переміщених осіб та доставки матеріалів для допомоги людям, будинки яких було пошкоджено.

Проект реалізується через партнерів УВКБ ООН в Україні: БФ «Право на Захист», громадські організації КримSOS, NEEKA, Nehemiya.

За додатковою інформацією просимо звертатись на номер: 0800307711 або писати на адресу [email protected]