Укрпошта та пошта Румунії підписали меморандум про збільшення експорту, імпорті та транзиту

16.02.2022

Укрпошта та пошта Румунії розширюватимуть співпрацю у сфері поштових послуг. Зокрема, йшлося про зростання обсягів експорту, імпорту та збільшення транзитних операцій. Відповідний меморандум підписали генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський та генеральний директор Пошти Румунії Валентин Стефан.

«Україна для пошти Румунії є важливим ринком і співпраця з Укрпоштою є для нас ключовою. Головний напрямок у наших взаємовідносинах – це посилочний бізнес, а також   інтеграція транзиту між Румунією і вцілому ЄС, а через Укрпошту – у східний регіон. Тому ми зацікавлені у налагодженні подальших взаємозв’язків і використовуватимемо весь потенціал для зростання обсягів між нашими поштами», - сказав генеральний директор пошти Румунії Валентин Стефан.

«Ми вітаємо зацікавленість пошти Румунії  у пожвавленні співпраці. Впевнений, що ми зможемо використати всі наші спільні можливості, зокрема, у зростанні обсягів через напрямок e-commerce. Сподіваюся, що у майбутньому для представників українського ринку електронної комерції ми спільно із поштою Румунії запропонуємо нові можливості продажу їх  товарів у Румунії й інших країн ЄС, а для онлайн-магазинів із Румунії та ЄС – розглядати Україну як новий ринок збуту. А використовуючи наші транзитні канали, ще і доставляти посилки в тому числі до  Молдови, Грузії, Вірменії, Казахстану», - відзначив генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

Зокрема, йшла мова про збільшення експортних відправлень з України до Румунії за спеціальними умовами для підприємців у рамках програми E-Commerce Export Solution. Подібне спільне рішення Укрпошта має із поштами Казахстану, Грузії, Вірменії, Азербайджану, Молдови, Латвії, Литви.

Очікується, що Укрпошта та пошта Румунії планують найближчим часом провести переговори з ключовими торговельними онлайн-майданчиками Румунії щодо розширення експорту. Зокрема, будуть запропоновані для обговорення отримання спеціальних умов для розвитку бізнесу українських підприємців у сусідній країні. Національний поштовий оператор вже має подібний позитивний досвід співпраці із eBay, Joom, Wish та іншими ключовими світовими маркетплейсами.

У сфері імпорту розглядається можливість не лише відкрити для румунських онлайн-майданчиків ринок доставки України, а й завдяки транзиту – Молдови, Грузії, Казахстану, Вірменії, Азербайджану  та інших країн.

У перспективі для розширення каналів доставки планується використовувати ще і морський канал із вивантаженням відправлень у Одесі. Таким чином будуть на повну використані потужності нового автоматичного сортувального центру у Одесі, що будівництво якого заплановано найближчим часом.