Укрпошта отримала 11,5 млн грн від продажу понад 1600 старих авто

18.02.2022

Укрпошта завершила аукціони із продажу старих автомобілів, отримавши на торгах 11,5 млн грн. 17 лютого відбувся останній із 24 аукціонів у Луганській філії.

Загалом компанія виставляла на аукціон 1600 машин, що не використовуються підприємством більше 10 років. Зокрема, автомобілі, трактори, автобуси, що з’явилися ще за радянських часів – ЗІЛ, КАМАЗ, ГАЗ, ВАЗ, УАЗ, ЛАЗ із найстарішим авто у цьому переліку - «ЗІЛ-ММЗ 555» 1968 року випуску та зарубіжні моделі 1980-90 років випуску - BMW, Audi, Mercedes-Benz, Mazda.

«На початку жовтня Укрпошта оголосила про перший аукціон з продажу старих  авто, а зараз через 4,5 місяці звітуємо про успішний продаж всіх лотів. Техніка знайшла своїх власників, а компанія отримала 11,5 млн грн. Для прикладу, стільки ж грошей ми витратили на закупівлю понад 9 тисяч курток для листонош і 480 комп’ютерів для сільських відділень. Тепер маємо більше місця для зберігання нових автомобілів, а їх ми за останні 5 років закупили більше 3000», - відзначив генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

Аукціони з їх реалізації проводилися на майданчику електронного аукціону «ProZorro. Продажі». Лоти були сформовані за розподілом по областях і попередньо проведена незалежна оцінка ринкової вартості авто та отримано дозвіл на продаж від Міністерства інфраструктури.

Як повідомлялося, Укрпошта вже успішно продає ту частину активів, що не використовуються у господарській діяльності компанії. 6 жовтня компанія оголосила про розпродаж старих автомобілів, а також реалізує через аукціони об’єкти нерухомості – бази відпочинку, ангари, будівлі, склади та інше. Загалом від продажу 88 об'єктів нерухомості компанія отримала понад 372 млн грн з ПДВ Перший аукціон відбувся у травні 2020 року. Попередньо була проведена незалежна оцінка ринкової вартості майна Укрпошти, обрано компанію, що надає послуги із оцінки непрофільних об’єктів нерухомості через відкриті торги в системі електронних закупівель ProZorro, та погоджено продаж цієї нерухомості із Міністерством інфраструктури.

Всього Укрпошта має в своєму портфелі має понад 1,25 млн м2 нерухомості, із яких 132 тис. м2 не використовуються в господарській діяльності.

Нагадаємо, Укрпошта змогла продавати майно після завершення корпоратизації та як змінила форму власності та стала акціонерним товариством, 100% власності якого належить державі. Із прийняттям Верховною Радою за поданням Кабміну змін у закон про перелік держкомпаній, що не підлягають приватизації, та вилученням із цього списку Укрпошти, продаж непрофільного майна став можливим.