НКРЗІ переглянула Граничні тарифи на універсальні послуги поштового зв’язк

01.12.2021

Національний поштовий оператор пройшов погодження тарифів на основні поштові послуги. Відповідне рішення про зміну тарифів затверджене Рішенням НКРЗІ від 02.11.2021 № 413 «Про затвердження Граничних тарифів на універсальні послуги поштового зв’язку і визнання таким, що втратило чинність, рішення НКРЗІ від 10 серпня 2021 року № 299».

Нові тарифи Укрпошти вступлять в силу з 1 січня 2022 року* і будуть доступні на сайті Укрпошти за посиланням https://www.ukrposhta.ua/ua/taryfy-ukrposhta-standart

Підвищення тарифів, зокрема на письмову кореспонденцію, суттєво не вплине на клієнтів-фіз.осіб. Адже наразі лише 3,5% відправлень письмової кореспонденції здійснюється фізичними особами. Так, тариф на пересилання непріоритетного простого листа масою до 50 грамів зросте з 10,50 грн до 12,00 грн, тобто на 1,50 грн, або на 14,29%. Вартість пріоритетного листа масою до 50 грамів зросте на 15,38% до 15 грн.

Основним чинником перегляду тарифів є збільшення мінімальної заробітної плати, що прямо впливає на витрати Укрпошти. Так, з січня 2021 року рівень мінімальної зарплати зріс на 36%. Відповідно, витрати Укрпошти на оплату праці з нарахуваннями у 2021 прогнозовано зросли на 36% до факту 2020 року та на 53% до факту 2019 року.

«Перегляд граничних тарифів на універсальні послуги поштового зв’язку необхідний насамперед для того, щоб Укрпошта могла виконувати свої зобов’язання з виплати заробітної плати перед працівниками, та з виплати податків до бюджету перед державою. Ми могли б уникнути збільшення тарифу, якби держава покривала дотаціями різницю між тарифом і реальною собівартістю надання послуг. Проте Укрпошта ніколи не отримувала від держави таких дотацій. Тому перегляд тарифів – єдиний варіант. І я радий, що в НКРЗІ нарешті нас почули», - прокоментував генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

Незважаючи на значне зростання ставок по взаєморозрахункам з національними поштами в рамках Всесвітнього поштового союзу  (в середньому на 27%, в найбільшій за обсягами відправлень країні США – на 114% для посилок) та підвищення авіа тарифів на міжнародне транспортування, Укрпошта пішла на зустріч клієнтам зокрема українським імпортерам, і запропонувала: 

  • залишити знижений тариф (-10% від тарифу, рекомендованого  НКРЗІ), для всіх відправлень категорії «посилка » вагою до 10 кг  за умови, що більша сторона не перевищує 70 см);  
  • збільшити тарифи на дрібні пакети по всім трьом зонам не більше ніж на інфляційний рівень, тобто на 10% від минулорічного рівня;
  • продовжити дію програми лояльності (що передбачає до -15% сумарно з урахуванням welcome-знижки для корпоративних клієнтів та до -13% для клієнтів-фізичних осіб) з незначними коригуваннями: для отримання  сумарної знижки  в 6%  клієнтам Укрпошти потрібно надіслати відправлень на 6 тис грн протягом місяця; для знижки в 9 % - сума відправлень складатиме від 6 ло 12 тис грн включно;
  • залишити без змін тарифи на відправлення EMS;
  • залишити без змін тарифи на посилки вагою більше 10 кг, за виключенням 14 країн (з понад 190);

Враховуючи необхідність спрощення  продуктової лінійки для запланованого запровадження нового програмного забезпечення, Укрпошта  закриває можливість  направляли «Мішки М», які вже більше 30 років не існують в продуктових лінійках світових лідерів поштової галузі.

Також відбудеться поєднання «відправлень з оголошеною вартістю» з «посилками з оголошеною вартістю» в одну категорію.

Незважаючи на такі незначні коригування в тарифах, Укрпошта продовжить інвестувати в розвиток прямого авіа сполучення з ключовим регіоном для поштового експорту – США. І продовжить співпрацю в рамках чартерної вантажної програми з Розою Вітрів до США.

Нові тарифи на міжнародні відправлення будуть доступні на сайті https://www.ukrposhta.ua/ua/taryfy

*граничні Тарифи, затверджені Рішенням НКРЗІ, діють з дати його публікації 3 грудня 2021 року. Наказом компанії від 01.12.2021 № 607 «Про затвердження Фіксованих знижених тарифів на універсальні послуги поштового зв’язку» фактично продовжена дія старих тарифів до кінця 2020 року.