Укрпошта уклала угоду на будівництво автоматизованого сортувального комплексу в Харкові в «Екополіс ХТЗ»

05.12.2021

Завершення всіх робіт зі зведення сортувального центру заплановане до кінця 2023 року.

5 грудня 2021 року генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський підписав угоду з бізнес-парком високих технологій «Екополіс ХТЗ» групи DCH Олександра Ярославського про початок будівництва автоматизованого логістично-сортувального комплексу в Харкові.

Харківський сортувальний центр став четвертим хабом, який планує збудувати Укрпошта в рамках оновлення логістичної мережі.  Загальна площа земельної ділянки, на якій він буде зведений, становить 7 га. За попередніми підрахунками, мінімальний час та обсяг обробки посилок в новому сортувальному центрі зросте до 5 тис. одиниць на годину, дрібних посилок – 16 тис. одиниць на годину та 15 тис. листів на годину, що дозволить значно скоротити строки доставки відправлень та підвищити якість послуг.

«Харків – традиційно один з найбільш завантажених напрямків доставки. Зараз Харківське депо обробляє 1,3 млн відправлень на місяць і ми розуміємо, що існуючих потужностей не достатньо. Будівництво нового, повністю автоматизованого сортувального центру, дозволить нам в повній мірі задовольнити постійно зростаючі обсяги відправлень. Новий сортувальний центр стане основним центром автоматизованої обробки і сортування поштових відправлень для Східної України і об’єднає навколо себе ще 9 депо», - зазначив генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

В урочистій церемонії підписання договору між Укрпоштою та «Екополіс ХТЗ» взяв участь міський голова Харкова Ігор Терехов: він привітав старт важливого для міста проекту.

«Ми раді вітати у Харкові створення такого важливого та інноваційного об'єкта головної пошти країни — це інвестиції та інновації, сучасні робочі місця для харків'ян. Ми раді, що проект Екополіс ХТЗ, в який ми віримо та розвиваємо з групою DCH Олександра Ярославського в рамках приватно-міського партнерства, приваблює знакові компанії з усієї України та світу. Бажаю успіху проекту Укрпошти у нашому «Екополіс ХТЗ» — нехай він служить розвитку ваших компаній, процвітанню міста та добробуту харків'ян», — заявив на церемонії Ігор Терехов.

На 18000 тис. м2 передбачені зони з приймання, обробки відправлень, сортування преси та окремо кур’єрської доставки. Планується, що сортувальний центр працюватиме в режимі 24/7, завдяки чому можна буде скоротити час обробки до 3-5 годин і, відповідно, забезпечити швидку та своєчасну доставку по всій території країни.

«Екополіс ХТЗ» — важлива складова інноваційної інфраструктури України, в розвиток якого буде інвестовано близько мільярда доларів. Ми з радістю вітаємо в «Українській кремнієвій долині» головну пошту країни — резидента логістичного кластера бізнес-парку високих технологій. Проект з Укрпоштою — це наш спільний внесок у розвиток центру вітчизняних інновацій в Українській Кремнієвій Долині», ще один із наших спільних кроків до створення понад 10 тисяч сучасних робочих місць для українців, для харків’ян», — прокоментував це співробітництво Олександр Ярославський, власник та президент групи DCH, яка заснувала і розбудовує бізнес-парк «Екополіс ХТЗ».

Відбір підрядника на будівництво сортувального центру проводився через систему електронних закупівель РroZorro. За умовами тендера, будівництво сортувального центру коштуватиме майже $42 млн з ПДВ (вартість будівництва, обслуговування об’єкта, вартість земельної ділянки тощо за 8 років). Завершення всіх робіт зі зведення сортувального центру заплановане до кінця 2023 року.

Як повідомлялося, для участі в тендері обов’язковою умовою була наявність джерел фінансування на суму не менше 100% очікуваної вартості, досвід у реалізації та завершенні проєктів із будівництва об’єктів промислового призначення, належним чином оформлене право власності/користування/оренди земельної ділянки, до завершення якого залишилось не менше 10 років, та зобов’язання, за якими виконуються належним чином і відсутні будь-які судові обтяження. Крім того, земельна ділянка повинна розташовуватись у межах міста Харків або на відстані не більше 15 км від межі населеного пункту із під’їзними шляхами з твердим покриттям.

Нагадаємо, що 19 листопада Укрпошта уклала угоду на будівництво логістично-сортувального центру в Дніпрі.

У рамках стратегії модернізації Укрпошта залучила близько 100 млн євро для будівництва автоматизованих сортувальних хабів, регіональних депо та закупівлі автомобілів для пересувних відділень. Зокрема, проєкт першої фази модернізації логістичної мережі (обладнання та інформатизація) оцінюється у 60 млн євро. Відповідні угоди було укладено восени 2020 року за участі Укрпошти, Міністерства інфраструктури України та міжнародних фінансових установ – ЄБРР та ЄІБ. Проєкт модернізації логістичної мережі передбачає побудову 7 автоматизованих сортувальних центрів та перебудову логістичної мережі на 61 регіональне депо. Нові сортувальні об’єкти планується автоматизувати за рахунок надсучасного швидкого обладнання та створити сучасну інформаційну інфраструктуру, тим самим оптимізувати час на обробку відправлень, надати можливість отримання замовлень від корпоративних клієнтів 24/7 та обробки їх протягом 4 годин.

Усі нові будівлі будуть побудовані з використанням сучасних енергозберігаючих технологій та впровадження екологічних методів захисту довкілля й сертифіковані за міжнародними стандартами BREEAM.

Довідково про «Екополіс ХТЗ»

Бізнес-парк високих технологій «Екополіс ХТЗ» — довгостроковий інвестиційний проект групи DCH Олександра Ярославського, який розбудовується в контексті національної програми «Українська Кремнієва Долина» для створення провідного науково-технологічного центру країни у Харкові відповідно до доручення Президента України Володимира Зеленського. Проект є центральним елементом стратегії розвитку Харкова до 2030 та реалізується в форматі приватно-міського партнерства.

У складі «Екополіс ХТЗ» діятимуть індустріальний і технопарки, IT-кластер, медичний центр, логістичний комплекс, торгівельний та агротехнологічний кластери, освітній, медичний та дослідний (R&D) центри тощо. Про намір стати резидентами «Екополісу ХТЗ» вже заявили низка глобальних hi-tech компаній. Серед них світові лідери телеком-індустрії корпорації ZTE та Huawei, IT-гіганти Dell Technologies та Hewlett Packard.

Серед інвесторів «Екополіс ХТЗ» — представник міжнародної фінансово-інвестиційної групи династії Ротшильдів Натаніель Ротшильд, найбільший інвестор у Східній Європі та світі, а також міжнародна інвестиційно-промислова компанія Tus-Holdings, яка здійснює управління десятками аналогічних ділових екосистем та виробничо-дослідницьких платформ у різних країнах світу, та володіє акціями близько 800 лістингованих на біржах компаній з сукупними активами понад $ 33 млрд.