Укрпошта до 25 річниці Конституції України випустить конверт з оригінальною маркою

25.06.2021

З нагоди 25 річниці Конституції України Укрпошта 28 червня вводить в обіг конверт з оригінальною маркою та проводить спецпогашення.

На конверті відтворено чорно-білий фрагмент першої сторінки офіційної газети Верховної Ради «Голос України» №118 (1368) за 29 червня 1996 р., де повідомлялося про ухвалення Основного Закону держави.

Марка надрукована на конверті у вигляді фото першої сторінки газети «Голос України» за 28 червня 1996 р. із зображенням мітингу на підтримку Конституції перед будівлею Верховної Ради.

«Укрпошта традиційно випускає до дня Конституції тематичну поштову продукцію. Цьогоріч ми презентували конверт з зображенням подій, які безпосередньо пов’язані з прийняттям Конституції. Ці фото миттєво переносять на 25 років назад, коли всі українці: хто вдома перед телевізором чи радіо, а хто стоячи навпроти Верховної Ради, чекали на прийняття основного державного документу, який повністю і безповоротно визначав незалежність і суверенність України. Ми спеціально виготовили цей конверт великим тиражем – нехай якомога більше людей з усіх куточків України згадають цей надважливий історичний момент», - прокоментував генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

Фото Сергія Ковальчука та Олександра Клименка, використані в ескізі конверту,  надані редакцією газети «Голос України». Тираж конверту – 350 тисяч примірників. Літерний номінал марки «V» відповідає тарифу пересилання непріоритетного простого листа вагою до 50 г у межах України.

Всі бажаючі 28 червня у Головпоштамті Києва зможуть здійснити погашення конверту спеціальним поштовим штемпелем.

Вперше Конституція України з’явилася на поштових марках 28 червня 1997 року. Пізніше,  у 2011 році, було випущено марку до 15-річчя ухвалення Конституції.  У 2006 та 2016 рр. Укрпоштою випущено два конверти з оригінальними марками до 10-ї та 20-ї річниці Конституції України.