Укрпошта презентувала нові марки на найвищому маяку України

16.09.2020

15 вересня Укрпошта ввела в обіг новий блок поштових марок «Маяки України»». Поштовий випуск присвячений українським маякам і продовжує започатковану у 2009–2010 роках серію поштових марок. Серед маяків, зображених на марках цьогорічного випуску: Станіслав-Аджигольський Задній, що розташований на Херсонщині поблизу с. Рибальче, маяк Бирючий на острові Бирючий на Херсонщині, унікальний маяк на острові Зміїний у Чорному морі (Одеська область), а також три кримські  маяки – Іллінський (на мисі Святого Іллі), Меганомським (на мисі Меганом) та Євпаторійський (у Каламітській затоці).

Урочисте спецпогашення марок відбулося за сприяння ДУ «Держгідрографія» на території найвищого маяка України – Станіслав-Аджигольського Заднього маяка, який зображений на знаку поштової оплати. У заході взяли участь генеральний директор АТ «Укрпошта» Ігор Смілянський, начальник філії «Миколаївський район Держгідрографії» Олег Олійник, а також працівник маяка Володимир Бурдига.

«Сьогодні ми провели унікальне спецпогашення марок. Уперше в історії української філателії Укрпошта презентує марки практично у відкритому морі, на одному із найвищих маяків не лише України, але і світу. Національний поштовий оператор уже втретє присвячує блок марок темі маяків. Випуск 2010 року став напрочуд титулованим і отримав три нагороди: у 2010 році блок зайняв ІІ місце в конкурсі «Краща поштова марка України»; у 2011 році – здобув першість у номінації «Найкращий друк» у 10-му Китайському щорічному опитуванні на найкращу іноземну поштову марку; а в 2012 році посів 6 місце на Міжнародному філателістичному конкурсі «Гран Прі Виставки WIPA» (м. Відень, Австрія). Сподіваємося, що нові марки також будуть оцінені фахівцями, колекціонерами і просто любителями надсилати листи. А Укрпошта продовжує популяризувати унікальні місця країни та туристичні об’єкти, зображувати на марках видатні історичні події та розповідати про визначні постаті України, а також дивувати вас неформатними спецпогашеннями, щоб вкотре переконати, що філателія – це справжнє мистецтво», – відзначив генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

До поштового блоку випущено конверт «Перший день», картки та виготовлено штемпель спецпогашення. Поштовий блок «Маяки України» випущений тиражем 25 тис. примірників. Номінальна вартість кожної марки – 9 грн.

«Всього до анексії Криму ДУ «Держгідрографія» обслуговувала 85 маяків. Унаслідок окупації Криму Україна тимчасово втратила контроль за 36 маяками. Крім того, один маяк –  Широкине у Донецькій області – зруйновано під час бойових дій. Тож станом на сьогодні ДУ «Держгідрографія» забезпечує функціонування 48 маяків. Кожен маяк є унікальною спорудою. Крім основного призначення маяків – навігаційного забезпечення мореплавства, вони є також пам‘яткою архітектури тієї епохи, коли була споруджена вежа маяка. Наприклад, Станіслав-Аджигольський Задній маяк побудований на початку 20-го століття. Він не тільки найвищий маяк України – висота його гіперболоїдної вежі складає 67 метрів, а ще й унікальний пам'ятник архітектури. Це проект відомого інженера Володимира Шухова, який спроєктував маяк із  найпотужніших сітчастих конструкцій на основі сталі. Бажаючи розповісти ще більшій кількості людей про красу та унікальність українських маяків, у минулому році ми звернулись до Укрпошти із пропозицією продовжити започатковану у 2009–2010 роках серію поштових марок, присвячену маякам України. І ми вдячні, що результат не забарився, і сьогодні ми презентуємо третій блок марок «Маяки України» на території Станіслав-Аджигольський Заднього маяка, зображеного на поштовій мініатюрі», – наголосив начальник філії «Миколаївський район Держгідрографії» Олег Олійник.

Довідково

Укрпошта в 2009 році випустила перший блок «Маяки України» із 6 марок, на яких були зображені Киз-Аульський маяк, маяк Лапарівський Передній, Ялтинський, Воронцовський, маяк Сарич та Бердянський Нижній. У 2010 році було випущено другий блок цієї серії із зображенням таких маяків: Санжійський, Тендрівський, Тарханкутський, Павловський Передній, Іллічівський і Херсонеський маяки.  Нещодавно Держгідрографія відкрила для відвідування туристами 4 маяки: Воронцовський, Сіверсів Передній, Генічеський та Станіслав-Аджигольський Задній.