Укрпошта попереджає про можливі випадки шахрайства

17.06.2020

Укрпошта як член Всесвітнього поштового союзу (ВПС) та національний оператор поштового зв'язку приділяє значну увагу безпеці кореспонденції, виконує всі необхідні умови надання поштових послуг та директив ВПС щодо безпеки пересилання поштових відправлень.

Час від часу в мережі з’являється інформація про шахрайські дії зловмисників, які ошукують українців, прикриваючись ім’ям Укрпошти.

В разі виявлень таких порушень Укрпошта негайно інформує клієнтів і звертається до правоохоронних органів для подальшого розслідування можливих шахрайських схем.

Зокрема, виявлена схема про можливий продаж ніби недоставлених поштових відправлень через мережу Instagram та отримання попередньої оплати за ці посилки із використанням логотипу компанії. Сайт Posilka.com розмістив оголошення https://instagram.com/posilka.com_?igshid=1rqzfo28no6vw із фото нібито посилок Укрпошти з логотипом та пропонує нібито придбати їх, а також відправлення із Aliexpress, Taobao та Ebay та вказавши телефон 066-359-33-40. Шахрайська схема полягала в отримані попередньої оплати за виставлені на сайті за певною ціною посилки нібито із цінними речами, що є обманом. При пересиланні використовуюся вживані оболонки від посилок із логотипами різних логістичних компаній та відомих інтернет-магазинів. Національний поштовий оператор заявляє, що ця інформація є фейком та просить клієнтів не користатися цим сайтом.

Інший випадок, коли шахраї використовували мережу Укрпошти для розсилки конвертів із фальшивими подарунковими сертифікатами ювелірного магазину “Golden Day”, за які одержувач мав сплатити 98 грн післяплати через систему електронних платежів та 49 грн за послуги з пересилання та комісію за переказ коштів. Крім того, шахраї збирали особисті дані (адреси, дати народження, прізвища, сімейний стан та інше) для створення баз, які в подальшому використовувалися для подібних фальшивих розсилок.

Укрпошта по переліченим випадкам можливих шахрайських дій направила заяви до департаменту кіберполіції Нацполіції України з проханням відкрити дві кримінальні правопорушення за ознаками ст. 190 КК України.

Національний поштовий оператор звертається до клієнтів не піддаватися на шахрайські дії, не повідомляти третім особам персональні дані на невідомих сайтах та інформувати правоохоронні органи про подібні випадки.

Шановні клієнти, будьте обережні, ретельно перевіряйте інформацію, не дозволяйте себе ошукати злодіям!