Укрпошта продовжить доставку пенсій та субсидій у 2020 році – Кабмін затвердив новий тариф

04.12.2019

Уряд встановив новий тариф на послугу з виплати і доставки пенсій та грошових допомог. Рішення було ухвалено на засіданні Кабінету Міністрів України 4 грудня. З 1 січня 2020 року вартість послуги у місті становитиме 1,15% від суми відповідної виплати, у селі та селищі міського типу – 2,3%. Ці видатки будуть передбачені в Державному бюджеті України на 2020 рік. 

Нові фіксовані тарифи дозволять Укрпошті поступово покращувати фінансовий стан компанії та утримувати багатотисячну мережу відділень, тим самим забезпечуючи надання всіх необхідних сучасних послуг на території всієї країни з достатньою частотою. Це рішення уряду відкриває можливості для залучення іноземного капіталу й розвитку інфраструктурної та логістичної складової компанії.

«Важко не помітити, як змінюється Укрпошта. За цей час команді багато що вдалося: стале зростання доходів, комп’ютеризація відділень, впровадження нових діджитальних рішень, істотне покращення якості наданих послуг та міжнародне визнання. І разом з цим – чітке та відповідальне виконання такої соціально важливої функції, як доставка пенсій і грошових виплат кожному громадянину у найвіддаленіші куточки нашої країни. Але не варто забувати, що Укрпошта – велика інфраструктурна компанія, яка конкурує на ринку поштово-логістичних послуг, де умови мають бути рівними для всіх. Упевнений, що позитивні зміни від прийняття економічно-доцільного тарифу на доставку пенсій разом з впровадженням пересувних відділень та ухвалення відповідного закону для переходу на поштові рахунки вже дуже скоро відчують всі українці», – прокоментував рішення уряду міністр інфраструктури України Владислав Криклій.

Варто зазначити, що чинні тарифи на доставку пенсій не змінювалися з 2004 року, за цей час мінімальна заробітна плата українців збільшувалася втричі швидшими темпами, ніж пенсія. А оскільки основна частина витрат компанії йде на оплату праці співробітників в компанії і повністю залежить від мінімалки, то відсоток надходжень від Пенсійного фонду за послуги доставки не покривав цей розрив. Особливо, після 2017 року, коли стрибок був особливо відчутний, що врешті стало причиною значних збитків для компанії.

«Ми наближали сьогоднішній день більше двох років. На жаль, попередній уряд нас так і не почув, змарнувавши багато часу для розвитку компанії. А нинішній склад КМУ почув і зробив. Нарешті Укрпошта зможе перейти від щоденного “закриття бюджетних дірок” до стратегічного розвитку на 5-10 років. А це означає, що скорочення мережі не буде, більше того, ми зможемо збільшити частоту доставки і більш як 15 млн українців у сільській місцевості отримають доступ до сучасних фінансових та поштових послуг. Окрім цього, залучення іноземних інвестицій стане можливим, а співробітники матимуть кращі умови для роботи і повну впевненість у своєму “завтра”. Вдячний прем'єр-міністру, міністру інфраструктури та всьому уряду за підтримку і вітаю всю нашу 70-тисячну команду Укрпошти. Рівень очікувань від Укрпошти тепер значно вищий. Але я впевнений, що працювати на розвиток компанії значно приємніше, ніж просто боротися за її існування», – підкреслив генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

“Понад 4 млн українців, зокрема понад 800 тисяч людей з інвалідністю, отримують пенсії та грошові виплати через національного поштового оператора країни. Ми не можемо ставити під загрозу доступність цієї послуги для них. Тому разом з керівництвом Укрпошти і Міністерством інфраструктури знайшли прийнятне для всіх сторін рішення, аби громадяни й надалі мали змогу отримувати пенсії та субсидії через листонош та мережу Укрпошти”, – додала міністр соціальної політики Юлія Соколовська.

 ***

Нагадаємо, що чинні тарифи на оплату послуг, пов’язані з виплатою і доставкою пенсій та грошової допомоги виплатними об’єктами поштового зв’язку, затверджені наказом Державного комітету зв’язку та інформатизації України від 22 липня 2004 № 166, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 05 серпня 2004 за № 976/9575, і становлять у місті 0,79 %, у селі та селищах міського типу – 1,56 % від суми виплати. Варто зазначити, що питання збитковості тарифу порушувалося командою Укрпошти неодноразово. У липні 2018 і потім знову у липні 2019 року генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський повідомив уряд Гройсмана про те, що компанія не буде здійснювати доставку пенсій, якщо тариф не буде переглянуто. У 2019 році було знайдено тимчасове рішення, яке дозволило продовжити надання цих послуг. На 2020 рік попереднім урядом це питання вирішено не було.

Як раніше повідомлялося, Укрпошта надає свої послуги на 100% території України, маючи 11 000 стаціонарних та пересувних відділень та понад 30 000 листонош. Дохід Укрпошти протягом останніх 3 років збільшився із 4 до майже 8 млрд грн, зарплати виробничого персоналу зросли більше ніж удвічі, комп’ютеризовано всі відділення у населених пунктах, де мешкає понад 2000 мешканців (це 1650+ населених пунктів). Крім того, система закупівель в Укрпошті визнана однією з кращих в країні, що дало можливість заощадити більш ніж 600 млн грн та оновити автотранспорт більше, ніж за попередні 10 років. Сьогодні за день Укрпошта відправляє стільки експрес-посилок, скільки у 2016 році за рік. У червні 2019 року компанію відзначила міжнародна спільнота як кращу пошту світу у 2-х номінаціях, зокрема за розвиток експорту та корпоративної відповідальності.