Мозаїка з київського метро з’явилася на поштовій марці

06.11.2019

До дня заснування київського метро мозаїка однієї з найкращих станцій в світі відтепер на поштовій марці.
6 листопада Укрпошта випустила марку з одним із символів Києва – архангелом Михаїлом. Мозаїка із його зображенням та інших князів Київської Русі, церкви Києва і складні орнаменти прикрашають станцію метро «Золоті ворота».
Унікальне оздоблення станції мозаїками створили художники Григорій Корінь та Володимир Федько.
Марка випущена тиражем 130 тисяч примірників, номінал кожної марки – 8 грн.
Придбати знак поштової оплати із серії «Краса і велич України», а також іншу філателістичну продукцію можна у спеціалізованих точках продажу, а також в інтернет-магазині Укрпошти «Поштовий міні-маркет».
Станцію «Золоті ворота» неодноразово включали в рейтинги найкрасивіших станцій метро світу. Зокрема, у 2011 році туристичне видання Bootsnall поставило станцію на 11 місце в рейтингу найкрасивіших станцій світу. В 2012 році вона за версією Daily Telegraph увійшла в список із 22 найкрасивіших станцій метрополітену Європи. В 2014 році The Guardian опублікувало список із 12 споруд, куди, крім «Золотих воріт», увійшли Fulton Center в Нью-Йорку, Stadion в Стокгольмі, Arts et Metiers в Парижі, Museum в Торонто, Southwark в Лондоні та інші.
Київське метро відкрилося 6 листопада 1960 року. Воно нараховує 50 станцій, одна з яких – «Арсенальна» - є найглибшою у світі і розташована на глибині 105,5 метрів (відстань від поверхні землі до платформи).